Hungarian Translation of MBT B1S2C22

From My Big TOE Wiki
Jump to: navigation, search

      Thomas Campbell: Nagy Mindenség Teóriám

      Magyar fordítás: Gyalog Zoltán
Első Könyv: ÉBREDÉS


2-es Szekció Miszticizmus Demisztifikálva: A Valóság Alapjai


Téveszme vagy Tudás: Ez a Fickó Őrült, vagy Mi?


22 A Helyes Hozzáállás

Jelentős személyes előnyök nyerhetőek pusztán abból, hogy a felfedező fejleszti hozzáállását. Elég bátornak és nyitott szemléletűnek kell lenned ahhoz, hogy kontempláld az ismeretlent, és bele is lépj abba (megtapasztald), hogy saját magad derítsd fel. Nincs más mód. Saját tapasztalatod, saját időd, saját erőfeszítésed, és a saját elméd alkotják az egyetlen olyan ajtót, mely egy olyan megértéshez vezet, mely nem hit alapú. Egy hit alapú megértés csak egy kicsit jobb, mint egyáltalán nem rendelkezni megértéssel, ráadásul csakis abban az esetben, ha amit hiszel, különösképpen szerencsés módon, még igaznak is bizonyul. Úgy gondolod, a helyes hitrendszer eljuttathat téged a célegyenesig anélkül, hogy lefutnád a versenyt? Sajnálatos módon, nem juttathat el – még abban az esetben sem, ha a hited igaznak bizonyul.

Néhány ember úgy véli, hogy nem rendelkeznek elég idővel, energiával, képességgel ahhoz, hogy saját maguk által tegyenek szert tudati minőségre. Úgy vélik, hogy ha megtalálják a megfelelő vallást, szervezetet, könyvet, tanárt, gurut, avagy tanácsadót, akkor minimalizálhatják a Nagy Igazság személyes megtapasztalásának fejlesztéséhez szükséges erőfeszítést, mivel a tanító elmondja majd, mi az igazság, ők pedig majd egyszerűen elhiszik. Úgy véled, működni fog ez a stratégia? Nem, nem tud! Nem hitetheted magad messzebbre a tudati minőség mezsgyéjén annál, mint amennyire elhitetheted magaddal azt, hogy mesteri hegedűs, sumo birkózó, avagy országod Miniszterelnöke vagy. Egy másik probléma is van. Nyilvánvaló, hogy nagyon bölcsen kell megválasztanod, hogy kinek hiszel. Hogyan teheted meg ezt annak a nagy bölcsességnek a híján, mely ehhez a felismeréséhez szükséges? Jóllehet a tudás járhat személyről személyre, a bölcsességet kizárólag személyes tapasztalataid nyomán szerezheted meg, és nem ruházható át személyek között.

Ahhoz bölcsnek kell lenned, hogy azt a hitrendszert válaszd, melytől bölcsnek tűnhetsz, és, mely számodra így nem teszi szükségessé tapasztalat útján megszerezned a bölcsességet, sem pedig voltaképpeni bölccsé válásodat. Nincsenek huszárvágások. A személyes tapasztalaton keresztül kell fejlesztened lényed minőségét. A bölcsesség megszerzése, a spirituális növekedéshez vezető ösvények kiválasztása, a tudati minőség fejlesztése, az ál-tudás megkülönböztetése a valódi tudástól, a jó tanár megkülönböztetése a rossz tanártól, kimerítő tárgyalásra kerülnek a 2. Könyv 13-adik és 14-edik Fejezeteiben.

Hiteid (kulturális, vallásos, személyes, avagy tudományos) legnagyobb részt nem relevánsak tudati minőséged szempontjából, kivéve, hogy azok oly módon retardálhatják tudati minőségedet, hogy korlátokat érvényesítenek arra nézve, hogy elméd mit képes gondolni. Az evolúció nem egy vizsgán való megfelelésről szól. Arról szól, hogy hogyan, és miként létezel, lényed minőségéről, nem pedig arról, hogy mit hiszel. A hitek önmagukban szinte sosem adnak hozzá a létezésminőséghez; pusztán az ál-tudásról szólnak, melynek célja, hogy betöltse a hozzá nem férhető, avagy a (nehezen megszerezhető) valódi tudás hiányát. Beszélhetsz róla, tudhatsz róla, és hihetsz róla, amit csak akarsz, ám nem lehetsz az, az ár megfizetése nélkül (ez az ár a kimerítő, fegyelmezett tapasztalatkincs megléte, melyet a rigorózus, elkötelezett erőfeszítés eredményez). Mindez igaz egy labdarúgóra, egy agysebészre, egy nukleáris fizikusra, egy mesterszabóra, egy sumo birkózóra, avagy egy versenyhegedűsre nézve is – amint egy spirituálisan evolvált lényre nézve is. Befektetés nélkül nincs eredmény.

Nem létezik ingyen ebéd. Vagy kifizeted az árát, vagy le kell mondanod előnyeiről. Mivel az előnyök nem mást jelentenek, mint tudatod növekedését és evolválását, lemondanod róla nem volna bölcs dolog. Miért? Kit érdekel? Mi az ára egy elszalasztott lehetőségnek? Ezt később tárgyaljuk. Egyelőre hadd mondjak annyit, hogy az árak borsosak, és ha elmaradásaid felhalmozódtak, nem lehet ellépni útjukból – ám a vonatkozó hatások visszafordíthatóak. Eme árakra nem, mint büntetésekre érdemes tekintened; eme árak pusztán a logikus eredményei annak, ha nem történik evolválás.

Azoktól, akik azon morfondíroznak, hogy vajon az evolúciónak, hitcsapdáknak, és a tudati minőségnek mi köze lehet egy még átfogóbb fizika levezetéséhez, türelmet kérek: a kapcsolódások végül világossá válnak majd. A koncepcionális talajt először még szélesebb körben, és nagyobb részletezettséggel kell kifejlesztenünk, mielőtt a FAV fizika logikusan megszülethet az okozatiság egy még általánosabb szintjéből.

Senkit sem akarok abban a hitben, benyomásban ringatni, hogy a spirituális növekedés (tudatod minőségének fejlesztése, és mint ilyen, entrópiájának csökkentése) olyan, mint egy sóbányában dolgozni. Amellett, hogy hasznos, a spirituális növekedés ezen túl izgalmas, érdekes, kifizetődő, szórakoztató, és örömteli. Miután kezdetét veszi, oly izgalmas kalanddá válik, hogy örömmel fordítasz rá majd még többet idődből és energiádból. Ezen felül, praktikus is: tudatod minőségének növelése életed minőségét is növeli.


Continue on to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 23a

Return to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 21

Return to the Hungarian Translation Linkage Page